Cicaslany receptjei

Szia kedves Olvasó! Niki vagyok. A sütés-főzésnél egy dolgot szeretek jobban: amikor sikere van az ételeimnek. Amikor látom, hogy ízlik, a bókok, amiket kapok és a "mikor csinálsz megint olyat, tudod, az a múltkor olyan finom volt..." jellegű mondatok. Ezeken a sikereknek köszönhetően vettem a bátorságot, hogy megosszam a nagyvilággal, hogyan főzök én. Nehéz dolgom lesz a receptek leírásával, mivel nem használok mérleget, a hozzávalókat szemre adagolom. Ennek egyszerű oka van: nincs mérlegem. :) Nagyon fiatal a háztartásom, így még nagyon sok minden hiányzik a konyhámból, de folyamatosan gyűjtögetek és valahogy mindig áthidalom a hiányosságokat. :) Viszont legyen akármennyire felszerelt is a konyhád, a legfontosabb, hogy odafigyeléssel és szeretettel főzz! Ha szereted azt, akinek az étel készül, vagy enni fog belőle, már fél siker! Sok sikert és elégedett mosolyt kívánok mindenkinek!

Friss topikok

  • micimami: Már keresem a receptjeidet! A virslis és a cukkinis finomság elnyerte tetszésemet ismét, amit term... (2010.09.08. 14:08) Virslis croissant
  • micimami: Elolvastam! Le a kalapommal előtted! (2010.07.26. 23:33) Tonhallal töltött gombafejek
  • Cagnia (törölt): Végre én is elkészítettem! Nagyon finom lett, a kollégák, barátok, akik kaptak belőle, mind dicsér... (2010.06.29. 09:14) Epertorta

Linkblog

HTML

Házi savanyúság szupergyorsan és egészségesen 1.

2010.08.13. 13:26 | Cicaslany | Szólj hozzá!

 

 Sziasztok!

Azért döntöttem úgy, hogy megosztom Veletek pár egyszerű házi savanyúság receptjét, mert mindig felbosszant, hogy a legtöbb boltban kapható mennyire rossz. Nem értem, miért, de a készen kapható kovászos uborka vagy káposztasaláta amellett, hogy sokkal több összetevőt tartalmaz, mint amennyi kell bele, egyszerűen nem finom. Miért kell bele például mesterséges édesítőszer?!? 
Na de nem célom itt háborogni, vagy lejárni ezeket a termékeket, biztosan akad köztük egészséges és finom, csak eddig még nekem nem sikerült találnom. Az egészséges életmód hirdetése sem lett hirtelen célom, bár tény, hogy igyekszem kerülni a sok mesterséges dolgot, amikor lehet. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy figyelek néhány dologra. Egy példa a sok közül: nem veszek gyorsérlelt, beinjekciózott műpáclével készült sonkát vagy szalonnát, hanem inkább a picit drágább, de sokkal finomabb és kevésbé mérgező, hagyományosan érlelt finomságokat szerzem be.

Na de vissza a savanyúságokra. Tudom, hogy a legtöbb elkészítése rendkívül idő- és munkaigényes, nem is kell a kis társasházi lakásokban nagybefőzést csinálni. :)
Viszont vannak rendkívül gyorsan és kevés munkával elkészíthető, szezonális finomságok, amiket vétek kihagyni!

Ilyen a mai recept, a kovászos uborka.
Semmi más nem kell hozzá, csak egy nagy befőttesüveg, 8-10 kisebb uborka, egy csokor kapor, egy szelet kenyér és sós forralt víz. Uborkából én a kisebbeket sokkal jobban szeretem, mint a nagyokat, amikben már sok mag van. De ha nektek az ízlik jobban, vedd azt! A kaporból nem a friss hajtás kell, hanem az, amin már a virága is rajta van.

Felforralok 2 liter vizet 2 evőkanál sóval, majd hagyom hűlni.
Az uborkákat megmosom, levágom a végükről a sárgás-barnás részt és hosszában bevágom előbb az egyik végét (de óvatosan, nem kell kettévágni!), majd elforgatom 90°-kal és bevágom a másik végéről is.
Az üveg aljára teszem a kapor felét, ráteszem sorban az uborkákat, majd a maradék kaprot. A tetejére kerül a kenyérszelet. A pár napos kenyérvég a legjobb e célra, vágási felületével lefelé.
A vizet ennek a tetejére kell ráönteni, szépen lassan. Nem kell megvárni míg teljesen kihűl, lényeg, hogy ne legyen már tűzforró, mert megfőzi az uborkát és akkor nem lesz finom ropogós.
Ha kész, az üveget lefedem egy kistányérral (azért nem a kupakkal, mert gázok keletkeznek majd az üvegben, amivel ha nagyon telítődik, megemeli a kistányért és elszökik a felesleg). Napos helyre teszem. Nagyon fontos, hogy naponta legalább 2-3 órán át süsse a nap! 3 nap múlva óvatosan kiveszek egy ubit és megkóstolom. Ha még nem finom, hagyom egy napig érni, ha viszont jó, leszedem a tetejéről a kenyeret és a kaprot, majd egy tiszta üvegbe vagy fedeles tárolódobozba átteszem egyenként az uborkákat, majd rászűröm a levét. 
Hűtőben tárolom, egy hétig biztosan ehető.

Sok étel mellé illik, én nem csak főtt ételekhez szoktam enni, hanem egyik nagy kedvenc kombinációm: vajas kenyér+dán szalámi+trappista sajt szelet (elhagyható) és koviubi. :)

Jó étvágyat!


 

Lesz házi savanyúságok 2., épp káposztasalátát készítek, először. :)
Rövidesen beszámolok, hogy csináltam és milyen lett!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cicaslany.blog.hu/api/trackback/id/tr482219063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: uborka kovászos uborka befőzés savanyúság egyszerű savanyúság házi savanyúság
süti beállítások módosítása