A mai vacsorám. :)
Szeretem az egyszerű, magyaros ételeket. Könnyű elkészíteni és vannak olyan válogatós emberek, akik mellett nehéz egzotikus dolgokkal kísérletezni... :)
2 személyre szól a recept, de magunkhoz mért adag. Nem vagyunk nagyevők, úgyhogy figyelj oda, lehet nektek kevés lesz.
Hozzávalók (2 személyre):
1 db. egész tanyasi csirkemell (hentesboltból, csonttal és bőrével, lehetőleg tényleg szabadtartású csirke húsát vedd)
2 ek. Delikát vagy Vegeta
1 kk. durvára darált színes bors
1 kk. petrezselyemzöld morzsolva
8 szem közepes méretű krumpli
pici olívaolaj
friss fejessaláta, cukor, ecet
A húst alaposan megtisztítom. Nem szárítom meg, hanem így nedvesen bedörzsölöm a delikáttal, a bőre alá is kenek a fűszerből. Beleteszem egy jénaiba (akkorába, hogy majd elférjenek mellette a burgonyák), a bőrös oldalával felfelé, majd megszórom a tarkaborssal és a petrezselyemlevéllel. Zsiradék nem kell, ami a bőre alatt van, épp elég. Lefedem alufóliával és beteszem az előmelegített sütőbe. (Ha korábban vetted meg és lefagyasztottad a csirkemellet, akkor ne melegítsd elő a sütőt, és ne olvaszd ki a húst, csak fűszerezd be és akkor kapcsold be a sütőt, amikor beteszed a húst.)
180-200 fokon egy órán át párolom a fólia alatt.
A sütő hőfokát csak saccolni tudom, mivel egy kb. 50 éves gáztűzhelyem van. Majd teszek fel képet róla, múzeális darab, de még működik. :)
Meghámozom a krumplikat, kicsit bevágom, és picit sós vízben majdnem készre főzöm, majd leszűröm.
Az óra leteltével kiveszem a húst a sütőből, leveszem a fóliát. Ha minden jól ment, akkor szép vörösebarna leve van. Ezzel meglocsolom, majd beleteszem a főtt burgonyákat, beleforgatom a lébe. Meglocsolom nagyon pici olívaolajjal.
Visszateszem a sütőbe és még fél- 3/4 órán át pirítom. Közben megnézem párszor, nehogy megégjenek a fűszerek, párszor meglocsolom a saját levével. (NAGYON ÓVATOSAN!!, én már párszor megégettem a kezem.)
Egyszerű fejessaláta illik hozzá. A salátaléhez összekeverek 1 ek. cukrot 1 ek. 20%-os ecettel, felöntöm egy pohár vízzel és ebbe teszem az alaposan megmosott salátaleveleket. Csak közvetlenül tálalás előtt készítem el, különben ellágyulnak a salátalevelek.
Jó étvágyat!