Cicaslany receptjei

Szia kedves Olvasó! Niki vagyok. A sütés-főzésnél egy dolgot szeretek jobban: amikor sikere van az ételeimnek. Amikor látom, hogy ízlik, a bókok, amiket kapok és a "mikor csinálsz megint olyat, tudod, az a múltkor olyan finom volt..." jellegű mondatok. Ezeken a sikereknek köszönhetően vettem a bátorságot, hogy megosszam a nagyvilággal, hogyan főzök én. Nehéz dolgom lesz a receptek leírásával, mivel nem használok mérleget, a hozzávalókat szemre adagolom. Ennek egyszerű oka van: nincs mérlegem. :) Nagyon fiatal a háztartásom, így még nagyon sok minden hiányzik a konyhámból, de folyamatosan gyűjtögetek és valahogy mindig áthidalom a hiányosságokat. :) Viszont legyen akármennyire felszerelt is a konyhád, a legfontosabb, hogy odafigyeléssel és szeretettel főzz! Ha szereted azt, akinek az étel készül, vagy enni fog belőle, már fél siker! Sok sikert és elégedett mosolyt kívánok mindenkinek!

Friss topikok

  • micimami: Már keresem a receptjeidet! A virslis és a cukkinis finomság elnyerte tetszésemet ismét, amit term... (2010.09.08. 14:08) Virslis croissant
  • micimami: Elolvastam! Le a kalapommal előtted! (2010.07.26. 23:33) Tonhallal töltött gombafejek
  • Cagnia (törölt): Végre én is elkészítettem! Nagyon finom lett, a kollégák, barátok, akik kaptak belőle, mind dicsér... (2010.06.29. 09:14) Epertorta

Linkblog

HTML

Tejfölös újburgonya

2010.07.14. 20:38 | Cicaslany | Szólj hozzá!

 Sziasztok!

Sok jelzést kaptam, hogy folytassam a blogot, így most megosztom a nagyvilággal az egyik kedvenc ételem receptjét.
Ez egy köret, de akár főételként is fogyasztható. Tipikus szezonális étel, mert csak apró parázsburgonyából készítve az igazi.
Anyukámtól tanultam, ő az övétől... Tipikus tájjellegű étel, a Szatmár-Beregi térségen kívül nem nagyon ismert, pedig megérdemelné!
Érdemes kipróbálni, akinek eddig megmutattam, mindenki imádta.
 

Hozzávalók (3-4 személyre):

1,5 kg apró parázsburgonya
1 nagy tejföl
2 csokor petrezelyem
20 dkg margarin vagy vaj (lehet kevesebb)
pirospaprika, só

Feltétnek rántott csirkét javaslok, vagy az előző posztban leírt sült is szuper hozzá.

 

A burgonyákat sós vízbe áztatom, majd egy óra múlva alaposan megtisztítom. Hámozni nem kell, sokkal finomabb, ha lekapargatod a felázott héját. (Ha nincs időd és/vagy türelmed hozzá, lehet kapni mosott-tisztított újburgonyát a piacokon!) A nagyobbakat négyfelé, a kisebbeket kétfelé vágom, amelyik egész pici, maradhat egyben.

A megtisztított burgonyákat egy fazékban egy tk. sóval és az egyik csokor megmosott petrezselyemmel felteszem főni. Elég gyorsan megfő, ezért figyelni kell rá, nehogy szétfőjön! Ha kész, leszűröm és visszateszem a fazékba.

Amíg a krumpli fő, a másik csokor petrezselymet felaprítom, és a margarinon megfonnyasztom. Hamar megég, és akkor szörnyen keserű lesz, ezért csak óvatosan! Leveszem a tűzről, rászórok egy ek. pirospaprikát, jól elkeverem, majd ráteszem a tejfölt. Ízlés szerint sózom. Alaposan összekeverem, visszateszem a tűzre, és folyamatos kavargatva felforralom.

Ha kész, ráöntöm a leszűrt krumplira és óvatosan összerázom, hogy mindenütt érje a szósz. Kavarni már nem szabad, mert könnyen összetörnek a burgonyák! 
Kb. 10 percig állni hagyom, (meglepően sok szószt fel fog szívni), majd tálalható.

Rántott vagy sült csirkével tálalom.
Könnyű saláta vagy kovászos uborka illik hozzá.
 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://cicaslany.blog.hu/api/trackback/id/tr782152068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: étel köret egyszerű vidéki újkrumpli
süti beállítások módosítása