Sziasztok!
Sok jelzést kaptam, hogy folytassam a blogot, így most megosztom a nagyvilággal az egyik kedvenc ételem receptjét.
Ez egy köret, de akár főételként is fogyasztható. Tipikus szezonális étel, mert csak apró parázsburgonyából készítve az igazi.
Anyukámtól tanultam, ő az övétől... Tipikus tájjellegű étel, a Szatmár-Beregi térségen kívül nem nagyon ismert, pedig megérdemelné!
Érdemes kipróbálni, akinek eddig megmutattam, mindenki imádta.
Hozzávalók (3-4 személyre):
1,5 kg apró parázsburgonya
1 nagy tejföl
2 csokor petrezelyem
20 dkg margarin vagy vaj (lehet kevesebb)
pirospaprika, só
Feltétnek rántott csirkét javaslok, vagy az előző posztban leírt sült is szuper hozzá.
A burgonyákat sós vízbe áztatom, majd egy óra múlva alaposan megtisztítom. Hámozni nem kell, sokkal finomabb, ha lekapargatod a felázott héját. (Ha nincs időd és/vagy türelmed hozzá, lehet kapni mosott-tisztított újburgonyát a piacokon!) A nagyobbakat négyfelé, a kisebbeket kétfelé vágom, amelyik egész pici, maradhat egyben.
A megtisztított burgonyákat egy fazékban egy tk. sóval és az egyik csokor megmosott petrezselyemmel felteszem főni. Elég gyorsan megfő, ezért figyelni kell rá, nehogy szétfőjön! Ha kész, leszűröm és visszateszem a fazékba.
Amíg a krumpli fő, a másik csokor petrezselymet felaprítom, és a margarinon megfonnyasztom. Hamar megég, és akkor szörnyen keserű lesz, ezért csak óvatosan! Leveszem a tűzről, rászórok egy ek. pirospaprikát, jól elkeverem, majd ráteszem a tejfölt. Ízlés szerint sózom. Alaposan összekeverem, visszateszem a tűzre, és folyamatos kavargatva felforralom.
Ha kész, ráöntöm a leszűrt krumplira és óvatosan összerázom, hogy mindenütt érje a szósz. Kavarni már nem szabad, mert könnyen összetörnek a burgonyák!
Kb. 10 percig állni hagyom, (meglepően sok szószt fel fog szívni), majd tálalható.
Rántott vagy sült csirkével tálalom.
Könnyű saláta vagy kovászos uborka illik hozzá.
Jó étvágyat!